projecten
theater, dans en filmLandelijk

IDFA On Stage

Van 18 november t/m 6 december is het weer tijd voor het jaarlijkse International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA)! Programma-onderdeel IDFA On Stage biedt makers vrije ruimte voor ontwikkeling, creativiteit en onderzoek als alternatief voor commercieel massavermaak en uniformiteit. Hier ontdek je documentaire als live-ervaring.

Net als in de beginjaren van cinema, experimenteren nieuwe media pioniers van nu volop met nieuwe vertoningsvormen en live-ervaringen. Met On Stage is IDFA specifiek op zoek naar projecten op het snijvlak van documentairefilm en podiumkunsten, waarin de live ervaring en interactie met het publiek centraal staan.

Hieronder lees je over twee bijzondere kruisbestuivingen met documentaire: thee en muziek.

Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld

Theatermaker Sien Vanmaele combineert theater met koken en eten in zintuiglijke performances. Met de klimaatverandering als belangrijkste drijfveer begon ze in 2019 haar Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld. In deze voorstellingen verweeft ze haar interesse in voeding, de systemen eromheen en de impact ervan op het klimaat. 

De coronacrisis geeft haar initiatief nog een onverwachte extra lading. In deze voorstelling onderzoekt Vanmaele de mogelijkheden van thee als potentiële reddingsboei voor een nakende apocalyps. 

Tijdens deze virtuele performance ga je vanuit je eigen keuken op zoek naar een theeceremonie voor de toekomst. In kleine groepjes word je live door Sien begeleid tijdens dit zinnenprikkelende ritueel. Kan de rust van een theeceremonie ons helpen om onze apocalyptische gedachten te bedwingen?

7 sounds - Sam Green

Hoe kan een geluid je tot tranen roeren, of je nekharen overeind laten staan? Kan geluid politiek zijn? Samen met muzikant JD Samson (Le Tigre, MEN) maakt filmmaker Sam Green een live audioperformance over de universele invloed van geluiden. Deze performance, onderdeel van het grotere live-cinemaproject 32 Sounds, beleef je het beste via je mobiele telefoon en met een koptelefoon op.

Voor deze documentaire werkte Green samen met muzikant JD Samson

Geluid gaat over het hier en nu, aldus Green, en het buitenzijn geeft hun performance een gevoel van in-het-moment-zijn en intimiteit. In zijn warme vertelstijl praat Green de luisteraar langs een zevental specifieke geluiden, terwijl Samson een live soundscape creëert. 

We ontmoeten onder anderen de beiaardier Tiffany Ng en de legendarische componist John Cage. We belanden op een dakterras in Kolkata, nemen plaats aan Louis Armstrongs keukentafel en eten een cheeseburger met Andy Warhol in deze ode aan de onzichtbare krachten die ons omringen.

Het Cultuurfonds houdt van documentaire

Het Cultuurfonds ondersteunt IDFA On Stage. Wil je meer weten over de interactieve programmering? Kijk dan op idfa.nl/onstage. Ook leuk voor thuis: met de IDFA database kun je gratis van honderden documentaires genieten. Deze achttien tips voor bijzondere films van de filmredactie van de Volkskrant maken je wegwijs in het festivalaanbod.  

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijktheater, dans en film

Livestream GRIMM | Waar hiphop en ballet elkaar ontmoeten

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

Theater: Jihad van Liefde

Een voorstelling over liefde in tijden van terrorisme

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

Dancing On The Edge

Bekijk project
Landelijktheater, dans en film

Club Tweak

Cross-over tussen clubavond en dansvoorstelling tijdens Nederlandse Dansdagen

Bekijk project