projecten
monumentenzorgLandelijk

Keizerstrap Artis

Artis krijgt een bijdrage van het Cultuurfonds voor de restauratie van de trap in de hal van het Groote Museum in Artis. Geefkring Mokums Mecenaat draagt bij.

  • De Keizerstrap vóór de restauratie

In 1852 werd begonnen met de bouw van het Groote Museum. Dit was de bewaarplaats voor enorme skeletten, fossielen, ertsen en schelpen. De keizerstrap verbond de museumzalen met de benedenzalen die dienden als sociëteit en voerde bezoekers het gebouw door. Openheid is een aspect waar rekening mee is gehouden bij het ontwerp van deze vlindertrap. ‘Doorzicht geeft lucht en vrolijkheid’. Aan de zijkant van de treden is dit goed terug te zien. De spijlen van de trap zijn versierd met rozetten en ronde leeuwenkopjes in het midden. De leuningen kronkelen langs de trap omhoog en zijn aan de eindes voorzien van slangenkoppen. Ook zijn hier houten verbeeldingen van de vier jaargetijden terug te vinden, ontworpen door J.J.F. Verdonck.

'Deze restauratie is van groot belang, omdat deze bijzondere trap het hart van het museum vormt. Door de prachtige details en de vlindervorm van de trap kan de bezoeker niet om deze keizerstrap heen en wordt je als het ware naar het midden van het museum getrokken', aldus Henk Dijkstra, adviseur Monumentenzorg bij het Cultuurfonds: 'Een pronkstuk dat in ere hersteld moet worden.'


Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkmonumentenzorg

Bartholomeus Gasthuis

Restauratie van het oudste bejaardentehuis van Nederland

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Restauratie molen De Hoop

175-jarige krijgt facelift

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Nieuw leven voor de Haarlemmerpoort

Van verweesd naar levendig

Bekijk project
Landelijkmonumentenzorg

Herstel Jongerius hoofdkantoor

De excentrieke villa worden op initiatief van zijn kleinkinderen in oude luister hersteld.

Bekijk project