projecten
beeldende kunstLandelijkSchiedam

Manzoni in Holland

Avant-garde kunstenaar Piero Manzoni (1933-1963) groeide uit tot één van de grote vernieuwers van de twintigste eeuw. Hij maakte kunst met zijn adem, blikte eigen poep in, en nodigde mensen uit op een sokkel te staan. Onder de titel Manzoni in Holland presenteert Stedelijk Museum Schiedam een overzicht van zijn werk in relatie tot Nederland, van 16 februari tot en met 2 juni 2019.

Manzoni
Met zijn werk had Manzoni commentaar op de romantische opvatting van 'de kunstenaar als genie'. Hij verkocht opgeblazen ballonnen als sculpturen, de zogenaamde ‘air bodies’. Ballonnen   die de adem (ofwel de inspiratie) van de kunstenaar zelf bevatten, kostten ook meer.

Blikjes poep
Als Manzoni in 1962 meedoet aan de grote nul-tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert hij zes blikjes 'Merda d’Artista' (1961), misschien wel zijn bekendste werk dat een icoon werd van de avant-gardekunst. 

Pindakaasvloer
Na Manzoni’s dood treden kunstenaars in zijn voetsporen. Een nieuwe generatie maakt kunst van adem, vliegtuigsporen en pindakaas en stelt daarmee de vraag wat kunst is of kan zijn. 'Manzoni in Holland' bevat de pindakaasvloer (1962) van Wim T. Schippers, evenals de ‘adembenemende’ video 'Breathing in – Breathing out' (1977/8) van Marina Abramovic en Ulay.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

Rembrandt's Social Network

Tentoonstelling over de familie, vrienden en relaties van Rembrandt.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld

Tentoonstelling over Nederlands Bauhaus netwerk

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Basquiat: the artist and his New York scene

Tentoonstelling in Heerlen over de schilder van wereldfaam

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Art Brut | Jean Dubuffets revolutie in de kunst

Tentoonstelling in Outsider Art Museum

Bekijk project