Natuur

Van het Drentse esdorpenlandschap en de kweldergebieden langs de kust, tot het bos of weidelandschap bij jou om de hoek: Nederland kent een grote variatie aan natuur. In een dichtbevolkt land als het onze, is natuur aan veel veranderingen onderhevig en komt soms onder druk te staan. Het Cultuurfonds en haar schenkers ondersteunen natuurbehoud en -versterking in Nederland. Dat doen wij door het ondersteunen van projecten op het gebied van landschap, biodiversiteit en educatie.

Themaregeling: Natuureducatie

In 2023 gaat binnen het werkterrein Natuur een nieuwe themaregeling lopen: Natuureducatie voor iedereen.

De regeling ‘Natuureducatie voor iedereen’ is bestemd voor stichtingen en verenigingen in Nederland. Deze organisaties kunnen aanvragen indienen voor natuureducatieve projecten die gericht zijn op een publiek dat de natuursector nog niet of nauwelijks weet te bereiken. Binnen de projecten staat de Nederlandse natuur, of onderdelen hieruit, centraal.

Lees hier verder!

Educatie

Het Cultuurfonds maakt bijzondere projecten op het gebied van natuureducatie mogelijk. Denk aan lesmateriaal, cursussen en tentoonstellingen voor jong en oud.

Biodiversiteit

Het Cultuurfonds maakt bijzondere projecten op het gebied van biodiversiteit mogelijk. Denk aan beheer ondersteunend onderzoek, poelenherstel of het treffen van soort-ondersteunende maatregelen.

Landschap

Het Nederlandse (cultuur)landschap in al haar glorie. Lees meer over aanvragen op het gebied van landschap.

Amateuronderzoekers veldbiologie

Het Cultuurfonds ondersteund (amateur)onderzoek op het gebied van veldbiologie. Denk aan onderzoek naar zweefvliegen, waterspitsmuizen of roestschimmels.

Behoefte aan meer informatie?

Bij vragen over projecten met een landelijke aard, mail dan met:

Noa Dunnewind, adviseur Natuur & Beurzen: N.Dunnewind@cultuurfonds.nl

Marisa van Leeuwen, assistent Natuur & Beurzen:M.vanLeeuwen@cultuurfonds.nl

Een aanvraag doen?

Alles gecheckt?

Aanvragen in de regio?

Wil je een aanvraag doen voor een project met een regionaal karakter? Dan kun je in de regel terecht bij een van onze provinciale afdelingen. Iedere afdeling hanteert haar eigen (aanvullende) voorwaarden, mogelijkheden en vergaderdata. 

Een landelijke aanvraag doen?

Verzoeken met een landelijk karakter worden drie maal per jaar behandeld door de Adviescommissie Natuur. Heb jij een mooi project liggen, van beheer ondersteunend onderzoek tot poelenherstel? Kijk dan hier voor de data om je aanvraag in te dienen.