Beeldende kunst

Het Cultuurfonds ondersteunt projecten in de schilderkunst, textiele kunst, grafiek, beeldhouwkunst, vormgeving, architectuur, lichtkunst, digitale kunst, fotografie en mode. Denk aan uitzonderlijke publicaties, tentoonstellingen, festivals en manifestaties of educatieve projecten die jongeren op een bijzondere manier leren over beeldende kunst.

Modestipendium

Dankzij een gift van een gulle schenker wordt jaarlijks het Cultuurfonds Mode Stipendium van € 50.000 uitgereikt. Bedoeld voor getalenteerde en uitmuntende modeontwerpers, om zich artistiek en zakelijk verder te ontwikkelen.

Het Modestipendium bestaat in 2021 precies 10 jaar! 

Lees hier meer!

Project: CODA Paper Art 2021

De biënnale tentoonstelling CODA Paper Art in CODA Museum Apeldoorn staat in het teken van het allerlaatste wat gemaakt is in de wereld van de papierkunst en – design. De editie van 2021 toont recent werk van papier en karton van 49 kunstenaars en ontwerpers, afkomstig van vijf continenten.

Lees verder.

Project: Kunst aan de Schinkel

'Entre nous - Omdat wij zijn' is een kunstmanifestatie in het Schinkelgebied en het Vondelpark in Amsterdam.  Kunstenaars trekken de buurt in en ontwerpen nieuw werk voor een zelfgekozen locatie, zoals een ondergrondse kelder onder de Zeilbrug of een mysterieus eiland dat plotseling opduikt in het Vondelpark.  

Meer weten over deze kunstroute?

Project: Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2021: The Makeable Mind

Het Noorderlicht Internationaal Fotofestival vindt plaats op meerdere locaties in Groningen en Friesland. Met het thema ‘The Makeable Mind’ verkent het de relatie tussen visuele cultuur en de werkelijkheid.

Meer over deze tentoonstelling en ander cultuurtips? 

Basiscriteria Beeldende Kunst

Onder beeldende kunst vallen in het algemeen alle visuele kunsten: schilderkunst, beeldhouwkunst, film en videokunst, performances, installaties, fotografie, design, mode, grafische vormgeving, keramiek, lichtkunst en glaskunst. 

Er kunnen uiteenlopende projecten worden ondersteund: tentoonstellingen, festivals, manifestaties, multidisciplinaire projecten, educatieprojecten, publicaties. 

Meer weten?

Cultuurfondsbeurzen

De Cultuurfondsbeurzen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving zijn in beginsel bestemd voor makers met tenminste een afgeronde HBO-opleiding op het gebied van de kunsten ten behoeve van een vervolgopleiding aan een gerenommeerde kunstopleiding in het buitenland.

Meer weten?

Individueel beeldend kunstenaars

Dankzij een aantal CultuurFondsen op Naam hebben wij een aantal mogelijkheden voor individueel beeldend kunstenaars. Voor aanvragen gelden afwijkende criteria en vergaderdata.

Meer weten?

Prijzen en Stipendia

Lees meer over het Mode Stipendium, de Charlotte Köhler Prijs en de Sieger White Award.

Vergaderdata & Adviescommissie

Aanvragen worden beoordeeld door onafhankelijke adviescommissies. Verzoeken met een landelijk karakter worden drie maal per jaar behandeld door de Adviescommissie Beeldende Kunst

Conservatoren Stipendium

Met het Conservatoren Stipendium kan een museum tijdelijk een junior conservator aanstellen.

Meer weten?

Een aanvraag doen?

Heb je een mooi project liggen en wil je weten of je in aanmerking komt voor een financiële bijdrage? Lees dan voordat je een aanvraag doet alles over de richtlijnen. 

Ik wil een aanvraag doen!

Landelijk of provinciaal?

Wil je een aanvraag doen voor een project met een regionaal karakter? Dan kun je in de regel terecht bij een van onze provinciale afdelingen. Iedere afdeling hanteert haar eigen (aanvullende) voorwaarden en vergaderdata. 

Kijk voor de mogelijkheden op de pagina van jouw provincie.

Meer informatie nodig?

Neem contact op met onze afdeling:

Hans van Straten, adviseur Beeldende Kunst: H.vanStraten@cultuurfonds.nl

Maud Nass, waarnemend adviesmedewerker Beeldende Kunst: M.Nass@cultuurfonds.nl