projecten
beeldende kunstLandelijkFries Museum

Haute Bordure

'Haute Bordure' is een bijzondere tentoonstelling te zien in het Fries Museum van eind april tot eind juli 2021. In de tentoonstelling vergaap je je aan vier eeuwen handgemaakt borduurwerk in de Nederlandse mode. De tentoonstelling bewijst dat borduren van alle tijden is en voor iedereen! Van een spectaculair catsuit van Jan Taminiau tot met gouddraad versierde schoenen uit 1620. Van van ritselende roaring twenties jurkjes tot 18de eeuwse mannenvesten met minutieus geborduurde details.

  • Dameskamerjas ca. 1880
  • Karim Adduci, Mosaic Dress, 2019
  • Claes Iversen, Strapless Grey Interlock Eveningdress, 2014

In de tentoonstelling ontdek je de rijkdom die met borduurwerk gepaard gaat. Overal vind je luxe materialen als gouddraad, zijde en zoetwaterparels. Maar ook leer je over het vakmanschap en de honderden uren die soms nodig zijn om een kledingstuk te decoreren. Borduurwerk vormt een belangrijk onderdeel van de mode waar men al eeuwenlang mee gezien wil worden. 

 

Podcast 'Voortborduren' 

Het Fries Museum heeft bij de tentoonstelling ook een podcast opgezet. Podcastmakers Lieke van den Krommenacker en Alexander Weeber nemen je mee naar het wonderlijke universum van naald en draad, dat mensen en generaties al eeuwen met elkaar verbindt. In de podcast komen couturiers, productontwerpers en borduurfanaten aan het woord. Ze hebben het over de noodzaak van borduren, historische verhalen, maar ook over de dagelijkse borduurfrustraties. 'Voortborduren' sluit naadloos aan bij de tentoonstelling 'Haute Bordure', die vanaf 3 maart tot en met 18 juli te zien is in het Fries Museum. Of je nu luistert ter voorbereiding op de tentoonstelling of na afloop van je bezoek (of simpelweg omdat je van borduren houdt): de podcast laat een heel nieuw licht schijnen op enkele pronkstukken uit de tentoonstelling. Denk aan de Prinsjesdagjurk van Koningin Máxima, het unieke spijkerjasje van rapper Ronnie Flex of de fabelachtige jurk van Edwin Oudshoorn. 

Nu te luisteren via jouw favoriete streamingsplatform, zoals Spotify, Apple en Stitcher.

Tentoonstelling

'Haute Bordure' is van 21 april t/m 18 juli 2021 te zien in het Fries Museum. Meer weten? Kijk op de website van het Fries Museum.


Project gesteund door:

Margarethe Petronella Fonds

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

Oudroze

Oudroze is een project dat haar reis begint in Amsterdam. Dertig kleurrijke portretten en verhalen van een diverse groep 70+ lhbti personen zijn te zien bij het homomonument. Hun levenservaringen vormen de schakel tussen het verleden, heden en de toekomst. Ervaringen die de ouderen en de jongeren generaties verbindt en de sociale acceptatie van lhbtiqa+ personen bevordert.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

BASK IT!

Crafts Council Nederland besteedt een jaar (2021) lang aandacht aan de techniek van het mandenvlechten (basketery of driedimensionaal vlechten). In samenwerking met vele partners onderzoeken en belichten we op een hedendaagse manier de technieken van het vlechten (HOW), dragen we de technieken over om te komen tot nieuwe en innovatieve toepassingen (WOW) om de vlechttechniek daarmee toekomstbestendig te maken.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Voices of Fashion

'Voices of Fashion' is een tentoonstelling in het Centraal Museum. De tentoonstelling gaat in op de witte blik waarmee decennialang mode is gepresenteerd, gedragen en verzameld. Op basis van jarenlang onderzoek door zwarte, witte en niet-zwarte personen van kleur, moeten we constateren dat de gevolgen van het koloniale verleden tot op de dag van vandaag doorwerken, óók in de modesystemen. 'Voices of Fashion' neemt je mee in een weinig verteld modeverhaal, met een wervelende vormgeving verzorgd door Afaina de Jong van AFARAI.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

FAKE ME HARD

tentoonstelling FAKE ME HARD

Bekijk project