projecten
natuurLandelijk

Missie Plasticvrij Water | Thuis challenge

Sinds Greta Thunberg weten we dat je met klimaatactivisme en bewustwording niet jong genoeg kan beginnen. Stichting Plastic Whale vaart er normaliter op uit met kinderen om plastic te vissen in de Hollandse wateren. Nu is er Missie Plasticvrij Water! Een online lesprogramma voor thuis, met YouTube challenges. 

Op dit moment zit je als het goed is met z'n allen thuis om ervoor te zorgen dat we zo snel en goed mogelijk de Corona crisis overwinnen. Heel hard nodig maar ook wel even heel anders en uitdagend af en toe. Daarom heeft Plastic Whale een challenge voor alle gezinnen in Nederland. Verandering begint vandaag! Ga je mee op missie?

Iedereen kan meedoen

Om het extra leuk voor kinderen te maken, heeft Plastic Whale dit programma in samenwerking met Niek Roozen en Sterre van Woudenberg (bekend van o.a Brugklas) ontwikkeld. Zij begeleiden de kinderen gedurende het programma en gaan samen met hen op missie.

Oorspronkelijk is dit programma uitsluitend bedoeld voor basisscholen, maar gezien de huidige omstandigheden is het programma zo omgebouwd zodat alle gezinnen in Nederland er ook gebruik van kunnen maken.

Plastic soep

De plastic soep is een groeiend, wereldwijd probleem. In minder dan dertig jaar drijft er in onze oceanen meer plastic dan dat er vissen zijn. Dat betekent verstoorde ecosystemen, verstopte waterwegen, en plastic in onze voedselketen. Dat mag geen werkelijkheid worden.

Plastic Whale Foundation

Het is ontzettend belangrijk om onze jonge generatie bewust te maken van het probleem van de plastic soep en laten ervaren dat we met zijn allen onderdeel van de oplossing kunnen zijn. Hiervoor heeft Plastic Whale een lesprogramma ontwikkeld, waarin educatie en activatie worden gecombineerd met plezier.

Ga thuis mee op missie!

Het doel van ons lesprogramma is om de kinderen bewust te maken van het probleem van de plastic soep, maar hen vooral laten zien hoe zij onderdeel van de oplossing kunnen zijn. Met behulp van quizjes, thuisopdrachten en spannende missieopdrachten geven wij kinderen handvatten om tot creatieve ideeën voor oplossingen voor de plastic soep te komen. Het lesprogramma neemt de kinderen mee op missie. Om de missie te volbrengen gaan de kinderen 7 opdrachten uitvoeren, verspreid over drie lessen:

Les 1: De kinderen worden bekend met het probleem van de plastic soep.

Les 2: Kinderen krijgen inzicht in hun eigen plastic verbruik en leren zo over de verschillende soorten plastic. 

Les 3: De kinderen worden gestimuleerd om zelf in actie te komen en bedenken een challenge voor minder plastic. 

Klik hier voor de handleiding voor ouders met daarin uitgebreide informatie en toelichting over elke les. 

Ben jij enthousiast geworden, meld je via het formulier aan voor het lesprogramma van Plastic Whale. Na inschrijving ontvang je een code om toegang te krijgen tot ons online lesprogramma.

Cultuurfonds x Plastic Whale

Het Cultuurfonds ondersteunt de Plastic Whale Foundation. Dankzij de steun van tienduizenden cultuurliefhebbers, stichtingen en bedrijven kunnen we alle initiatieven op het gebied van cultuur en natuur blijven ondersteunen. Dat doet het Cultuurfonds inmiddels al 80 jaar en dat blijven we doen, zeker nu.  

Juist in deze tijd zien we hoe belangrijk kunst en cultuur zijn voor onze samenleving. Vind je dit ook? Sluit je dan nu bij ons aan. Samen houden we cultuur levend!  

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijknatuur

Bast - De Bomenpodcast

Bast - De Bomenpodcast is een podcast over de weerbarstige band tussen mens en boom. De podcast is gemaakt door de Bomenstichting ter ere van het 50-jarige bestaan in 2020.

Bekijk project
Landelijknatuur

Werkgroep Zeearend Nederland

Onderzoek naar de gedragingen van de zeearend in Nederland

Bekijk project
Landelijknatuur

Plastic Whale Foundation

Projecten vóór plasticvrije wateren

Bekijk project
Landelijknatuur

Beter met planten

Tentoonstelling over medicinale planten

Bekijk project