projecten
beeldende kunstLandelijk

BASK IT!

BASK IT is een project van Stichting Crafts Council Nederland. In dit activiteitenprogramma stelt Crafts Council de techniek van het mandenvlechten ofwel basketry centraal, vandaar ook de naam BASK IT!  

  • Adrianus Kundert, oprichter van Basketclub, aan het werk.
  • Werk van Adrianus Kundert, oprichter van Basketclub.
  • The Baba Tree Basket Company

De techniek bestaat in verschillende vormen over de gehele wereld en wordt al eeuwen gebruikt om objecten te maken die ingezet kunnen worden als gebruiksvoorwerp of architectonisch element. Bijzonder aan de techniek is dat er geen weefgetouw aan te pas komt. Het wordt door de maker gemaakt met beide handen en slechts een paar gereedschappen. Het ambacht van mandenvlechten is in de loop van de tijd veranderd en zo ook de betekenis ervan. BASK IT vraagt aandacht voor zowel de bijzondere eigenschappen, mogelijkheden en nieuwe toepassingen als ook de sociaal maatschappelijke context.

Subthema's BASK IT

Onder het subthema Etymologie van basketry wordt ingegaan op de oorsprong van de techniek, materiaalgebruik in diverse culturen, technieken, toepassingen en artistieke uitingen, sociaal maatschappelijke context. Binnen het subthema Techniek en artistieke waarde wordt gekeken naar de nieuwe mogelijkheden en toepassingen van de techniek voor bijvoorbeeld medisch textiel, constructie en 3D textielweven. In 2022 wordt het programma voortgezet aan de hand van de subthema's duurzame productie en dekolonisatie van crafts. Deze onderwerpen komen aan bod in de verschillende activiteiten, zoals community-of-practice bijeenkomsten, expertmeetings, lezingen, het meet-the-masterprogramma, een uitwisselingsprogramma, een open oproep en presentaties en publicaties.

BASK IT! wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. 

Over Crafts Council Nederland

Stichting Crafts Council Nederland is opgericht in 2013. De instelling zet zich in voor de ontwikkeling en versterking van de ambachten en de creatieve ambachtscultuur. De stichting brengt 'meesters' en 'leerlingen' bij elkaar, heeft aandacht voor beheer en behoud van oude technieken, verzamelt en verspreidt kennis en biedt een (internationaal) podium. Ze focust op de hybride praktijk van het ambachtelijke makerschap. De nieuwe makers die opereren in dit domein noemt de instelling 'maker-designers'. Crafts Council beschikt over een groot netwerk van (inter)nationale partners van zowel ambachtsverenigingen, presentatie- en onderwijsinstellingen.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

State of Fashion

State of Fashion 2022 I Ways of Caring is een 5-weken lange modebiënnale, gericht op het herstel van verbroken verbanden in de modewereld.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Tentoonstelling Come Alive

COME ALIVE (CA) is een tentoonstelling van Stichting Niet Normaal INT in Muntgebouw Utrecht van juni tot en met31 juli 2022, met installaties, dans, films, games, geur, sound en performances. De tentoonstelling gaat over erotiek als levenskracht en hoe dit ons kan helpen om in tijden van bestaansonzekerheid opnieuw contact te maken met onszelf en anderen.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

In volle bloei

De tentoonstelling 'In volle bloei' in het Mauritshuis neemt je mee op ontdekkingsreis door het genre van bloemstillevens. Waar kwam de plotselinge interesse in de zeventiende eeuw voor het bloemstilleven vandaan? Hoe kwam het dat zoveel vrouwen steengoed waren in dit genre en wat was de rol van de wetenschap? Welkom in de fleurige wereld van het bloemstilleven en plantkunde!

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Oudroze

Oudroze is een project dat haar reis begint in Amsterdam. Dertig kleurrijke portretten en verhalen van een diverse groep 70+ lhbti personen zijn te zien bij het homomonument. Hun levenservaringen vormen de schakel tussen het verleden, heden en de toekomst. Ervaringen die de ouderen en de jongeren generaties verbindt en de sociale acceptatie van lhbtiqa+ personen bevordert.

Bekijk project