projecten
beeldende kunstLandelijk

BASK IT!

BASK IT is een project van Stichting Crafts Council Nederland. In dit activiteitenprogramma stelt Crafts Council de techniek van het mandenvlechten ofwel basketry centraal, vandaar ook de naam BASK IT!  

  • Adrianus Kundert, oprichter van Basketclub, aan het werk.
  • Werk van Adrianus Kundert, oprichter van Basketclub.
  • The Baba Tree Basket Company

De techniek bestaat in verschillende vormen over de gehele wereld en wordt al eeuwen gebruikt om objecten te maken die ingezet kunnen worden als gebruiksvoorwerp of architectonisch element. Bijzonder aan de techniek is dat er geen weefgetouw aan te pas komt. Het wordt door de maker gemaakt met beide handen en slechts een paar gereedschappen. Het ambacht van mandenvlechten is in de loop van de tijd veranderd en zo ook de betekenis ervan. BASK IT vraagt aandacht voor zowel de bijzondere eigenschappen, mogelijkheden en nieuwe toepassingen als ook de sociaal maatschappelijke context.

Subthema's BASK IT

Onder het subthema Etymologie van basketry wordt ingegaan op de oorsprong van de techniek, materiaalgebruik in diverse culturen, technieken, toepassingen en artistieke uitingen, sociaal maatschappelijke context. Binnen het subthema Techniek en artistieke waarde wordt gekeken naar de nieuwe mogelijkheden en toepassingen van de techniek voor bijvoorbeeld medisch textiel, constructie en 3D textielweven. In 2022 wordt het programma voortgezet aan de hand van de subthema's duurzame productie en dekolonisatie van crafts. Deze onderwerpen komen aan bod in de verschillende activiteiten, zoals community-of-practice bijeenkomsten, expertmeetings, lezingen, het meet-the-masterprogramma, een uitwisselingsprogramma, een open oproep en presentaties en publicaties.

BASK IT! wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. 

Over Crafts Council Nederland

Stichting Crafts Council Nederland is opgericht in 2013. De instelling zet zich in voor de ontwikkeling en versterking van de ambachten en de creatieve ambachtscultuur. De stichting brengt 'meesters' en 'leerlingen' bij elkaar, heeft aandacht voor beheer en behoud van oude technieken, verzamelt en verspreidt kennis en biedt een (internationaal) podium. Ze focust op de hybride praktijk van het ambachtelijke makerschap. De nieuwe makers die opereren in dit domein noemt de instelling 'maker-designers'. Crafts Council beschikt over een groot netwerk van (inter)nationale partners van zowel ambachtsverenigingen, presentatie- en onderwijsinstellingen.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen & Dutch Design

In april 2021 opent de tentoonstelling 'Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen en Dutch Design in Museum JAN in Amstelveen. De tentoonstelling toont zes decennia aan iconisch werk van schoenontwerper Jan Jansen samen met het werk van Nederlandse designers. Al meer dan 60 jaar is Jan Jansen een meester in kleurrijk, extravagant en grensverleggend schoenontwerp.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

FAKE ME HARD

tentoonstelling FAKE ME HARD

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

De Tranen van Eros: Moesman, surrealisme en de seksen

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Monet - Tuinen van verbeelding

Tentoonstelling Tuinen van verbeelding

Bekijk project