projecten
beeldende kunstLandelijk

BASK IT!

BASK IT is een project van Stichting Crafts Council Nederland. In dit activiteitenprogramma stelt Crafts Council de techniek van het mandenvlechten ofwel basketry centraal, vandaar ook de naam BASK IT!  

  • Adrianus Kundert, oprichter van Basketclub, aan het werk.
  • Werk van Adrianus Kundert, oprichter van Basketclub.
  • The Baba Tree Basket Company

De techniek bestaat in verschillende vormen over de gehele wereld en wordt al eeuwen gebruikt om objecten te maken die ingezet kunnen worden als gebruiksvoorwerp of architectonisch element. Bijzonder aan de techniek is dat er geen weefgetouw aan te pas komt. Het wordt door de maker gemaakt met beide handen en slechts een paar gereedschappen. Het ambacht van mandenvlechten is in de loop van de tijd veranderd en zo ook de betekenis ervan. BASK IT vraagt aandacht voor zowel de bijzondere eigenschappen, mogelijkheden en nieuwe toepassingen als ook de sociaal maatschappelijke context.

Subthema's BASK IT

Onder het subthema Etymologie van basketry wordt ingegaan op de oorsprong van de techniek, materiaalgebruik in diverse culturen, technieken, toepassingen en artistieke uitingen, sociaal maatschappelijke context. Binnen het subthema Techniek en artistieke waarde wordt gekeken naar de nieuwe mogelijkheden en toepassingen van de techniek voor bijvoorbeeld medisch textiel, constructie en 3D textielweven. In 2022 wordt het programma voortgezet aan de hand van de subthema's duurzame productie en dekolonisatie van crafts. Deze onderwerpen komen aan bod in de verschillende activiteiten, zoals community-of-practice bijeenkomsten, expertmeetings, lezingen, het meet-the-masterprogramma, een uitwisselingsprogramma, een open oproep en presentaties en publicaties.

BASK IT! wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. 

Over Crafts Council Nederland

Stichting Crafts Council Nederland is opgericht in 2013. De instelling zet zich in voor de ontwikkeling en versterking van de ambachten en de creatieve ambachtscultuur. De stichting brengt 'meesters' en 'leerlingen' bij elkaar, heeft aandacht voor beheer en behoud van oude technieken, verzamelt en verspreidt kennis en biedt een (internationaal) podium. Ze focust op de hybride praktijk van het ambachtelijke makerschap. De nieuwe makers die opereren in dit domein noemt de instelling 'maker-designers'. Crafts Council beschikt over een groot netwerk van (inter)nationale partners van zowel ambachtsverenigingen, presentatie- en onderwijsinstellingen.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijkbeeldende kunst

Oudroze

Oudroze is een project dat haar reis begint in Amsterdam. Dertig kleurrijke portretten en verhalen van een diverse groep 70+ lhbti personen zijn te zien bij het homomonument. Hun levenservaringen vormen de schakel tussen het verleden, heden en de toekomst. Ervaringen die de ouderen en de jongeren generaties verbindt en de sociale acceptatie van lhbtiqa+ personen bevordert.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

2e Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek

De 2e Biënnale van Stichtig Kunst in de Heilige Driehoek vindt plaats van 10 juli t/m 15 augustus 2021 en duurt vijf weken en zes weekenden. Bekende kunstenaars en jong talent uit binnen- en buitenland zijn uitgenodigd hun werk te presenteren of nieuw werk voor deze biënnale te maken. De expositie vindt plaats in delen van de kloostergebouwen, de kloostertuinen, de kloosterkerken en in andere monumentale gebouwen van de Heilige Driehoek.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen & Dutch Design

In april 2021 opent de tentoonstelling 'Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen en Dutch Design in Museum JAN in Amstelveen. De tentoonstelling toont zes decennia aan iconisch werk van schoenontwerper Jan Jansen samen met het werk van Nederlandse designers. Al meer dan 60 jaar is Jan Jansen een meester in kleurrijk, extravagant en grensverleggend schoenontwerp.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Haute Bordure

'Haute Bordure' is een bijzondere tentoonstelling te zien in het Fries Museum van eind april tot eind juli 2021. In de tentoonstelling vergaap je je aan vier eeuwen handgemaakt borduurwerk in de Nederlandse mode. De tentoonstelling bewijst dat borduren van alle tijden is en voor iedereen! Van een spectaculair catsuit van Jan Taminiau tot met gouddraad versierde schoenen uit 1620, en van ritselende roaring twenties jurkjes tot 18de eeuwse mannenvesten met minutieus geborduurde details.

Bekijk project