projecten
geschiedenis & letterenLandelijkNederland

Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet

Tijdens Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet van 28 april tot en met 5 mei 2019 worden verhalen over de oorlog vertelt in huizen van Joden die er na de bevrijding niet meer terugkeerden. Op 170 plekken in 22 steden zijn er kleinschalige, particuliere herdenkingsbijeenkomsten, waarin herinneringen aan gebeurtenissen en mensen worden opgehaald. Reserveren hoeft niet, maar kom wel op tijd.

Liefdesgeschiedenisin Gouda
Auteur Mirjam van Hengel vertelt op 3 mei in Gouda over het schrijversechtpaar Leo Vroman (1915-2014) en Tineke Vroman-Sanders (1921-2015). Ze reconstrueerde de liefdesgeschiedenis van de dichter en de antropologe met behulp van brieven, dagboeken en gesprekken met het tweetal. De lezing is op vrijdag 3 mei om 16.30 uur aan de Burgemeester Martenssingel 15. Hier zit het Goudse Scholengemeenschap Leo Vroman. In dit gebouw zat de HBS waar de vader van Leo Vroman lesgaf en waar Leo zelf op school zat.

De Hollandse Nachtegaal in Groningen
Stadshistoricus Beno Hofman vertelt op zaterdag 4 mei in Groningen over de Joodse zangeres Julia Culp (of ‘de Hollandse nachtegaal’). De wereldberoemde zangeres (1880-1970) gaf tussen 1905 en 1919 honderden concerten in Europa en Noord-Amerika en dankzij haar grammofoonplaten werd ze tot in Japan beluisterd. De lezing is op zaterdag 4 mei tussen 11 en 12 uur in haar geboortehuis aan Folkingstraat 61 in Groningen.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijknatuur

Plastic Whale Foundation

Projecten vóór plastic vrije wateren

Bekijk project
Landelijkmuziek

NJO Muziekzomer

Festival in Gelderland door jonge, talentvolle musici

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

CODA Paper Art

Kunst van en op papier in Apeldoorn

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Robert Glas

Charlotte Köhler Prijs 2019

Bekijk project