projecten
geschiedenis & letterenLandelijkNederland

Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet

Tijdens Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet van 28 april tot en met 5 mei 2019 worden verhalen over de oorlog vertelt in huizen van Joden die er na de bevrijding niet meer terugkeerden. Op 170 plekken in 22 steden zijn er kleinschalige, particuliere herdenkingsbijeenkomsten, waarin herinneringen aan gebeurtenissen en mensen worden opgehaald. Reserveren hoeft niet, maar kom wel op tijd.

Liefdesgeschiedenisin Gouda
Auteur Mirjam van Hengel vertelt op 3 mei in Gouda over het schrijversechtpaar Leo Vroman (1915-2014) en Tineke Vroman-Sanders (1921-2015). Ze reconstrueerde de liefdesgeschiedenis van de dichter en de antropologe met behulp van brieven, dagboeken en gesprekken met het tweetal. De lezing is op vrijdag 3 mei om 16.30 uur aan de Burgemeester Martenssingel 15. Hier zit het Goudse Scholengemeenschap Leo Vroman. In dit gebouw zat de HBS waar de vader van Leo Vroman lesgaf en waar Leo zelf op school zat.

De Hollandse Nachtegaal in Groningen
Stadshistoricus Beno Hofman vertelt op zaterdag 4 mei in Groningen over de Joodse zangeres Julia Culp (of ‘de Hollandse nachtegaal’). De wereldberoemde zangeres (1880-1970) gaf tussen 1905 en 1919 honderden concerten in Europa en Noord-Amerika en dankzij haar grammofoonplaten werd ze tot in Japan beluisterd. De lezing is op zaterdag 4 mei tussen 11 en 12 uur in haar geboortehuis aan Folkingstraat 61 in Groningen.

Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Landelijknatuur

Werkgroep Zeearend Nederland

Onderzoek naar de gedragingen van de zeearend in Nederland

Bekijk project
Landelijk

Suriname tentoonstellingen

Suriname uitgelicht in de Nieuwe Kerk, het Tropenmuseum en Museum van Loon

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

Jonge Rembrandt - Rising Star

Tentoonstelling van het vroegste werk van Rembrandt

Bekijk project
Landelijkgeschiedenis & letteren

Hendrik Antoon Lorentz 1853-1928

Biografie over de grote wis- en natuurkundige

Bekijk project